انواع سمعک
انواع سمعک
سمعک وسیلهای برای کمک به کاهش شنوایی طراحی شده که در بیشتر کشورها به عنوان یکی از تجهیزات پزشکی طبقه بندی میشود لذا برابر با مقررات خاص اینگونه تجهیزات، تحت قوانین نظارتی است و به همین دلیل تقویت کنندههای صوتی کوچک شخصی (PSAPها: محصولات شخصی تقویت صوتی) یا دیگر سیستمهای تقویت صدا نمیتوانند به عنوان «سمعک» عرضه شوند. سمعک باید توسط شنواییشناس تجویز و تنظیم و ارائه شود، وسیلهای برای تقویت صداها برای افراد دچار کم شنوایی (از حدود ملایم تا عمیق) است.
سمعک از سه قسمت اصلی میکروفون، مدار پردازنده اصلی و رسیور تشکیل شده است. اجزای دیگری همچون کنترل صدا، کلید برنامه، هوک و… نیز در سمعکهای متفاوت وجود دارد که هرکدام کاربرد مخصوص در سمعک مربوطه را دارا می باشد.
سمعکها را میتوان از چند نظر طبقهبندی کرد که مهمترین آنها شکل ظاهری و نوع پردازش سمعک است.
انواع سمعک از لحاظ شکل ظاهری:
سمعک داخل گوشی:
سمعک هایی هستند که در تبلیغات تجاری از آنها به عنوان سمعک نامرئی یاد می شود چرا که در داخل گوش مخفی می شوند و نسبت به سمعک های پشت گوشی دید کمتری دارند. یاداوری چند نکته در زمینه ی سمعک داخل گوشی به طور خلاصه بسیار ضروری است:
- در گذشته ی نه چندان دور سمعک داخل گوشی محدودیت تجویز در کم شنوایی های شدید تا عمیق داشت اما امروزه به مدد تکنولوژی در کم شنوایی های شدید تا عمیق نیز می توان سمعک داخل گوشی ظریفی تجویز کرد؛ ولی همچنان توصیه ی کارشناسانه ی ما استفاده از سمعک های پشت گوشی در این محدوده کم شنوایی می باشد.
- جهت تجویز سمعک های داخل گوشی حتما و لزوما بایستی قالبگیری انجام شود و این سمعک مخصوص خود فرد کم شنوا و با صرفا در داخل همان کانال گوش قالبگیری شده قابل استفاده است.
- سمعک داخل گوشی در مواردی از جمله کودکان و افراد کم شنوا با پارگی پرده ی گوش محدودیت و یا منع استفاده دارند.
- قابلیت های بلوتوثی در سمعک های داخل گوشی در بسیار از کمپانی ها ملزم به بزرگ شدن سمعک میشود لذا اگر سایز سمعک یرایتان خیلی مهم هست بایستی از دریافت مزیت ارتباط بلوتوثی صرف نظر کنید.


سمعک پشت گوشی:
این سمعک ها در پشت گوش قرار میگیرند و با هوک و قالب ساخته شده مخصوص فرد صدای تقویت شده را به گوش فرد می رسانند.
این نوع سمعک ها قابلیت تقویت بیشتر و همچنین به علت قرار گیری میکروفن ها در پشت گوش قادر به اجرای قابلیت های هوشمند میکروفن می باشند. در اغلب سمعک های پشت گوشی هوشمند و به روز قابلیت بلوتوثی و بسیاری از قابلیت های تکنولوژی های روز سمعک وجود دارد که امتیازی باارزش برای افراد کم شنوا محسوب میگردد.


سمعک ریک (سمعک هایی با رسیور در کانال گوش)
این سمعک ها برای حفظ کوچکی و ظرافت سمعک و در عین حال تقویت هر چه بیشتر بدون قربانی کردن کیفیت صدا، ابداع شدند. جزء اصلی سمعک یعنی رسیور از داخل کیس سمعک خارج شده و از طریق سیمی وارد کانال گوش میشود به این طریق تقویت بیشتر به همراه حفظ ظرافت و کاهش دید سمعک به ارمغان می آورد.

این سمعک ها نیز قابلیت تمامی تکنولوژی های جدید و هوشمند میکروفن های سمعک و جهت یابی و سرکوب نویز و سرو صدای محیط را دارند و همچنین به کمک اتصالات بلوتوثی خود کمک شایانی در ارتباط گیری و رفع نیازهای افراد کم شنوا می کنند.
سمعک جیبی (مدل قدیمی و کم کاربرد):
سمعک جیبی سمعکی است که د. گذشته برای افراد با کم شنوایی های شدید تا عمیق مورد استفاده بوده که امروزه به کمک پیشرفت تکنولوژی و تقویت متاسب سمعک ها تمایل و نیاز به استفاده از این نوع سمعک ها به حداقل رسیده است.
سمعک استخوانی:
در مواردی خاص که فرد قدرت استفاده از هیچ نوع سمعک در داخل کانال گوش را ندارد مانند آترزی کانال گوش و پارگی پرده گوش مورد استفاده است.
سمعک عینکی:
سمعکی که ابداع گذشته بوده و استفاده ی همزمان عینک و سمعک در یک قاب را فراهم میکند اما امروزه به علت ظرافت سمعک های تولید شده نیاز به نوع سمعک نیز به حداقل رسیده.

آنچه که تفاوت این سمعک ها در شکل های مختلف را از هم متمایز می کند، در درجه ی اول نیاز افراد با کم شنوایی مختلف است. عموما سمعک های داخل گوشی محدودیت تقویت صدا در کم شنوایی های شدید و بدتر از آن را دارند و از طرف دیگر سمعک های پشت گوشی نیز به علت قدرت زیاد مناسب افراد با کم شنوایی های خفیف و متوسط نمی باشند.
انواع سمعک از لحاظ نوع باتری
تمامی سمعک ها در شکل های متفاوت نیاز به استفاده از یک منبع تغذیه دارند ،باتری های زینک ایر باتری های شناخته شده ای هستند که بنا بر اندازه سمعک در سایزهای ۵،۱۰ ،۳۱۲ ،۱۳،۶۷۵ موجود هستند ، طول عمر ا ین باتری های در تمام مدت استفاده توسط کاربر ثابت بوده وبه یکباره تمام میشوند ،پس با ضعیف شدن باتری در مدت استفاده صدا ضعیف نمی شود، لذا استفاده از باتری های دیگر نظیر باتری های ساعت به دلیل ایجاداختلال در صدا و طول عمر سمعک توصیه نمی شوند ،این باتری ها یک بار مصرف بوده و بعد از اتمام بایستی دور ریخته شوند اما برخی از سمعک های هوشمند وسمعکهای نسل جدید امتیاز ویژه ای از لحاظ تامین نیرو دارند انها می توانند از باتری هایی استفاده کنند که قابل شارژ می باشد ، این سمعک ها به جای استفاده از باتریهای یکبار مصرف از باتری که قابلیت شارژ شدن دارند بهره مند هستندکه با استفاده از شارژرهای مخصوص قابلیت شارژ شدن به دفعات را دارا می باشند. این قابلیت به هیچ عنوان ارتباطی به نحوه و کیفیت عملکرد سمعک نداشته وتنها رده ی تکنولوژیک پردازشگر سمعک تعیین کننده ی سطح عملکردی سمعک می باشد، بطوریکه بسیاری از سمعک هابا تکنولوژی روز در دو نوع شارژی و هم باتری خور در شرکت ها موجود است. این قابلیت صرفا نیاز به خریداری باتری را مرتفع میکند و نوعی سهولت در استفاده از سمعک را به همراه دارد.
